Składniki:
  • 4 filety z pstrąga
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1/4 szklanki orzechów laskowych
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sos Tabasco do smaku
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 2 banany

Sposób przyrządzenia:

Rozpuść masło na rozgrzanej patelni, wsypuj powoli mąkę mieszając; mieszaj aż mąka nabierze złocistego koloru. Dodaj powoli mleko - wciąż mieszając - rodzynki, drobno pokrojone orzechy, następnie musztardę, sok z cytryny i odrobinę Tabasco. Podgrzewaj mieszając przez 1-2 min.
Podgrzej piekarnik do 200°C. Przypraw filety solą, pieprzem i papryką z obu stron. Układaj je w naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego. Na każdym z filetów połóż plasterki banana. Polej wszystko przestudzonym sosem musztardowym.
Zapiekaj przez 30- 40 minut.
Podawaj zapiekankę z ryżem.

strona główna  •  o firmie  •  produkty  •  przepisy  •  kontakt

projekt i wykonanie ascomi.pl - tworzenie stron www